keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Rouva Kuulanen taltuttaa himonsa

Herkut täyttävät vatsaa niin että todellinen nälkä unohtuu. Keho ei saa riittävästi rakennuspalikoita, olo on huono ja jaksamaton. Taudit iskevät helposti ja väsyttää ja masentaa.
Eilisen suklaahulluttelun päälle Rouva Kuulanen on valmis toteamaan: himoistaan pääsee eroon. Pitää vain tietää oikeat konstit.
Vaihe 1: Pitää syödä riittävästi että jaksaa.
Tässä vaiheessa Rouva Kuulanen on valmis heittämään kalorinlaskennat romukoppaan. Lukuja tuijottaessa ahdistus kasvaa ja lopputuloksena on se, että löytää itsensä pää herkkukaapista viisi kertaa saman illan aikana. Kärvisteltyään ensin koko päivän syömättä mitään.
Pitää uskaltaa syödä niin paljon, että nälkä pysyy kurissa. Jos kahden tunnin päästä ateriasta on jo niin kova nälkä että kiukuttaa, on syönyt liian vähän.

Broileri-sieni -risotto
(Kuva: Pirkka)

Vaihe 2: Pitää syödä tasaisesti pitkin päivää.
Jotkut sanovat, että puolet päivän energiatarpeesta tulisi olla täynnä lounaan jälkeen. Toiset että kello kuuteentoista mennessä. Rouva Kuulanen sanoo, että kun aamulla aloittaa ja illalla lopettaa ja välillä malttaa pitää noin kolmen tunnin taukoja niin hyvä tulee.
Rouva Kuulanen syö aamupalan, yleensä aamupäivän välipalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Ateriat voi rytmitellä muullakin tavoin, mutta silloin tulee pitää huolta siitä että niillä saa suhteessa enemmän energiaa.
Aamupuuro lyö Rouva Kuulasen nopeasti täyteen. Hän ei saa pelkästä puurosta riittävästi energiaa tai pitkäkestoista potkua. Ekstra-proteiinia lisäämällä asia korjaantuu. Raejuustoa ja maitoa puuron sekaan, keitetty kananmuna tai täyslihaleikettä ja taas jaksaa.
Joskus iltaisin Rouva Kuulasta nälättää koko ajan. Se on hyvä mittari sen suhteen, ettei hän ole syönyt riittävästi päivän aikana. Seuraavana päivänä hän voi yrittää korjata tilannetta parempaan tasapainoon.

banner
kuva: Leijona-kello

Vaihe 3: Pitää parantaa ruuan laatua
Sama yleissääntö homman etenemisen suhteen pätee niin syömisessä kuin kuntosalitreenissäkin: Ensin lisätään määrää, vasta sitten parannetaan tuloksia. Toisin sanoen ensin pitää osata syödä riittävästi, vasta sitten parantaa ruuan laatua.
Perinteinen lautasmalli on viime aikoina herättänyt runsaasti keskustelua.
Suomalaiset ravitsemussuositukset nojaavat lautasmalliin.
(kuva nutricia baby)

Vaihe 4: Pitää antaa itselleen lupa syödä
Koska Rouva Kuulanen on pohjimmiltaan laiska syömään, on hänen ollut helppo täyttää energiavaje rasvaisella suklaalla. Nyt häntä nälättää koko ajan ja housut pyörivät jalassa. Rouva Kuulasen haaste on oppia syömään riittävästi. Oppia näkemään vähän vaivaa oman syömisensä suhteen.
Pienillä muutoksilla voi saada ihmeitä aikaan.

Housut tiukalle niin pysyy vauhti päällä
hurjassakin menossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti