maanantai 24. lokakuuta 2011

Fasciaa ja idealsidettä

Fascia on sidekudosta, jota on joka puolella kehossasi. Ihon alla. Elinten ympärillä. Lihasten ympärillä. Lihassolukimppujen ja yksittäisten lihassolujen ympärillä. Se on peräkkäin olevista samansuuntaisista lihaksista ja kalvorakenteista muodostuva jatkumo. Kuin ideal-sidettä, jota on vedetty ympärillesi päästä varpaisiin.

Herra E:n ympärille kiedottu idal-side kuvaa
takaosan toiminnallista jatkumoa.
Se lähtee patellajänteestä ja
päättyy leveään selkälihakseen.
Kuvassa side kulkee liian ylös, sen pitäisi päättyä kainalokuoppaan.

Fascian tehtävä on välittää ja jakaa kuormitusta sekä jännitystä. Se tukee. Lisää kontrollia sekä vartalon hallintaa. Saat lisää voimaa. Saat lisää nopeutta. Silloin kun teet liikkeet oikein ja hallitusti.
Olet sitten peruskuntoilija tai urheilija, fascia-treenillä saat 30-40% lisää tehoja suorituksiisi. Ei yhtä ilman toista. Ei kahta ilman kolmatta.
Rouva Kuulanen on tavattoman haltioitunut tästä näkemyksestä. Hänen päähänsä istuu paljon paremmin tämä käsitys ihmisvartalon toiminnasta. Se lisää suunnattomasti mahdollisuuksia. Selittää ja selventää miksi ja miten keho reagoi saamiinsa ärsykkeisiin.
Fascia-järjestelmän kehittäminen tuo lisäominaisuuksia toimintaan. Kuormat ja kehon ulkopuolelta tulevat voimat jakaantuvat paremmin. Lihasten kiinnityskohdat kestävät paremmin.

Fascia kehittyy hitaammin kuin lihaskudos. Tuloksia saa siis odotella hieman kauemmin kuin perustreeniä tehtäessä. Voi mennä yhdestä kahteen vuotta ennenkuin selviä tuloksia saadaan aikaan.
Jotta fascian saa aktivoitua suoritukseen optimaalisesti, tulee liikkeessä olla  esivenytys. Liike ei saa olla kova tai terävä nykäisy, vaan ennemminkin pehmeä jousimainen liike. Tätä kautta fascia saa välittömän palautteen jota kautta liikkeeseen syntyy sen vaatimaa voimaa.
Pystyt hyödyntämään tätä järjestelmää esimerkiksi juostessasi. Ota juoksulenkeille mukaan lyhyitä pätkiä päkiäjuoksua. Mikäli tekniikka on vieras, kannattaa aloittaa varoen. Jalan esivenytyksen kautta kantapään venyessä kohti maata vartalon takana kulkevat fascia-jatkumot aktivoituvat. Sitkeällä treenillä huomaat kuinka saat juoksuusi lisää voimaa vähemmällä energiankulutuksella.

Päkiältä kantapäälle ja siitä eteenpäin.
Kevyesti kuin gaselli.

Fascia palautuu hitaammin kuin lihaskudos. Jokaisen fascia-treenin välillä tulisi olla vähintään 72 tuntia aikaa palautua. Rouva Kuulanen huomasi tämän oman kantapään kautta. Kaksi fascia-treeniä peräkkäisinä päivinä ja ison rintalihaksen yläosa napsahti. Fasciaan kohdistuvat punnerrukset ovat tiukkoja. Nyt ei auta kuin ottaa huilia.

Rouva Kuulanen kihisee malttamattomana. Olisi uusi kuulavideo kuvattavana.


Monipuolista fascia-treeniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti