tiistai 1. marraskuuta 2011

Harjoituspsykologiaa

Rouva Kuulasella on ystävä. Hän halusi tietää voimaharjoittelun perusteista, jotta voisi ymmärtää miksi treenataan ja mitä treenataan. Jotta osaisi treenata.
Ensi alkuun Rouva Kuulanen latoo pöytään hieman harjoituspsykologiaa. Ihan vaan jotta ystävä ymmärtäisi kuinka reagoida henkisesti harjoittelun mukanaan tuomiin haasteisiin. Hauskuuden ja tehokkuuden maksioimiseksi.
Uusia tapoja oppiessa ystävä käy läpi erilaisia vaiheita.
1.     Ystävä ei tiedosta että ei osaa.
Ystävä voi ajatella että osaa ja että hanskaa. Näin ei kuitenkaan ole. Ystävän täytyy ymmärtää uusien opittavien taitojen hyödyllisyys. Hän ei vielä tiedä, mitä ei osaa eikä tunnista puutteitaan. Ystävä voi löytyä lähimmästä puusta takomassa rintaansa leopardikuvioisissa tangoissa laihat käsivarret kalpeina väristen.

2.    Ystävä tiedostaa että ei osaa.
Ystävä tunnistaa kaikki ne lukuisat taidot mitä ei vielä hallitse. Tämä on vaarallinen vaihe – ystävä on vaarassa masentua, turhautua ja valita hätiköityjä toimintatapoja. Kaikki teräaseet, runokirjat  ja jengi-vaatteet tulee piilottaa tarkkaan ja huolella.

3.    Ystävä tiedostaa että osaa.
Ystävä osaa teoriassa ja käytännössä kaikki harjoittelun vaatimukset. Liika tiedostaminen vaatii käytännössä liikaa ajatteluaikaa. Asian merkitys korostuu silloin, kun harjoitteluun liittyy suorituspaineita tai on kyse kilpailutilanteesta. Tämä on vaarallinen vaihe lähteä salille rehentelemään vastakkaiselle sukupuolelle.

4.    Ystävä osaa tiedostamatta.
Ystävän taidot ovat kypsyneet. Hän on saavuttanut korkeamman tason. Hän selviytyy tilanteesta kuin tilanteesta. Hän kuuntelee kehoaan ja osaa valita sille oikeat harjoitteet oikeina päivänä. Ystävän saattaa löytää salin nurkasta katse sisäänpäin kääntyneenä oommmmm-mantraa hokien.

Ystävän on tärkeää muistaa, että progressiivinen eteneminen näiden vaiheiden läpi vaatii satojen tuntien kärsivällistä treenaamista, motivaation säilyttämistä, runsaita kehuvia sanoja sekä katseita sekä visuaalista apua.

Leopardikuvioisista tangoista saattaa olla myöhemmissäkin vaiheissa apua.

Mikäli tangon päissä on liikaa rojua, voi tästä asennosta
olla vaikeuksia päästä pois ilman apua ehjinnahoin.

On tärkeää tiedostaa omat tavoitteensa ja niihin sopivat metodit sekä etenemistempo
ennen kuin sattuu vahinkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti