perjantai 16. syyskuuta 2011

Toiminnallisia nykäyksiä

On olemassa asentoa hallitsevia lihaksia sekä liikettä tuottavia lihaksia.
Rouva Kuulasen vartalo on erittäin taitava tuottamaan liikettä. On aina ollut. Sen kerran kun hän lähtee liikkeelle, on liikettä vaikea saada pysähtymään.
Functional Training –koulutusviikonlopun jälkeen mikään ei ole ollut ennallaan. Rouva Kuulanen miettii koko ajan miten liikkuu. Onko jalkaterä optimaalisessa asennossa. Mihin suuntaan askel rullaa. Öisin hän herää miettimään kehon lateraalista linjaa. Fascian hermotusta. Pakaratukea. Poikittaista vatsalihasta ja varpaan fleksoreita.
Ylämäkeen kävellessään hän tuijottaa itsepäistä polveaan, joka ei suostu pysymään jämäkässä linjassa nilkan ja varpaiden kanssa. Pysähtyessään hän kuulostelee, pysyykö ylävartalo linjassa alavartalon kanssa. Kiertyykö lantio eri suuntaan kuin hartiat. Pysyykö keskivartalo paikoillaan.
Rouva Kuulanen tuntee toiminnallisia nykäyksiä sormissaan. Varpaissaan. Pään sisällään.
Personal Training –opinnoista asti Rouva Kuulaselle on tolkutettu, että ”Keep It Simple”. Ihmisvartalo on suunniteltu toimimaan systemaattisesti ja järkevästi. On turha lähteä aina vaikeimmasta päästä. Tämä on Rouva Kuulaselle haastavaa. Haastavaa mutta ei mahdotonta.
Rouva Kuulasen syksyn omakohtainen haaste on oppia liikkumaan hitaammin. Kevyemmin. Saada toiminnalliset nykäyksensä rauhoittumaan. Oman kehonsa kautta hän toivoo oppivansa hallitsemaan liikettä paremmin sen sijaan että liike hallitsisi häntä.
Vain omakohtaisen kokemuksen kautta pystyy uskottavasti välittämään tietonsa myös muille. Pelkkä ulkoluku kirjasta jää helposti vain siksi. Ulkoluvuksi. Vailla käytännön kokemusta ja onnistumisen sekä epäonnistumisen tunteita on erittäin vaikea perustella asiakkaalle, miksi hänen tulisi hallita kyseinen asia. Uskottavasti.
Ihmiskehossa piilee ällistyttäviä voimia – Jotta ne saataisiin esiin, on lähdettävä liikkeelle syvältä.

Kuva viikonlopun FT -koulutuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti