tiistai 11. kesäkuuta 2013

Hartiarullailua

Rouva Kuulanen irvisti. Nojasi rullaa vasten. Irvisti uudelleen.

Alhaalta ylös. Ylhäältä alas. Rouva Kuulanen nojasi rullaa vasten koko kehollaan. Rullauksen aiheuttama kipu hartialihaksen alla tuntui tuskallisen nautinnollisen kamalalta.

Rouva Kuulasella oli pitkään ollut hartialihaksen etuosassa kiristystä, jota esiintyi rintapäivinä punnerrusliikkeitä tehdessä. Pelkällä lämmittelyllä /venyttelyllä hän ei saanut kiristystä kunnolla häviämään. Hierojalla hän ei ikinä ehtinyt käymään. Oli järeämpien aseiden aika.

Rintahöntsäviikolla oli hyvää aikaa kokeilla, kuinka rullan aiheuttama paine avaisi lihaskalvoja – ja saisi kiristystä häviämään. Saisiko edes?

Ylös. Alas. Ylös. alas. Kulman vaihto. Taas ylös, sieltä alas. Rouva Kuulanen kävi tasaisesti läpi hartiaseutua. Välillä hän asetti rullan etummaisen kainalopoimun kohdalle. Rullasi ison rintalihaksen pintaa auki.

Ravisteli hetken. Päälle teki penkkipunnerrusta tangolla. Käsipainoilla.

Ensimmäinen rullaus oli varovainen. Ensimmäisen sarjan aikana olkapäässä tuntui tuttu pistävä kiristys. Toinen rullaus oli painavampi. Määrätietoisempi. Toisen penkkipunnerrus-sarjan Rouva Kuulanen vei syvemmälle kuin ensimmäisen. Kiristys helpotti pikkuisen. Kolmannen sarjan aikana liike tuntui irtonaisemmalta kuin pitkään aikaan.

Kappas. Hommahan toimi. Rouva Kuulanen nappasi toimistolta salin puolelle mukaan Qicraftin Arken mukana tulleen rullan. Jatkossa sen voisi vaihtaa pieneen putkeen, jotta hartialihakseen pääsisi tiukemmin kiinni.


ProBodyssa (3/2013) olleen artikkelin innoittamana Rouva Kuulanen keksi kokeilla rullausta itseensä. Koska Rouva Kuulanen teki rullauksia sarjojen välissä, hän piti rullaukset n. 45 sekunnissa. Tuntui toimivan. Tätä pitää jatkossa testata lisääkin.


Tiukat lihaskalvot ja liian kireät lihakset rajoittavat lihaskasvua ja hidastavat palautumista. Kehitys hidastuu / sitä ei tapahdu / rajoittuneista & kireistä liikeradoista johtuen tulee helposti vammoja. Pitkittyessään vammat saattavat kroonistua. 

Rullalla saa rullailtua helposti kiristyvää reiden ulkosivua, takareisiä, pakaroita, kylkiä, pohkeita .. Ihan koko kroppaa. Tätä voi kokeilla kotona pelkästään lihashuollon merkeissä. 

Jos rullaa / putkea on hankala löytää, kannattaa kokeilla sitoa 2 tennispalloa sukan sisään ja rullailla niillä. Tennispalloilla voi varovaisesti rullailla myös selkärangan molemmin puolin lattialla makuullaan. 2 kommenttia:

  1. Joo, rulla rokkaa! Sen lisäks sitä voi käyttää mm. pilateksen omaisissa liikkeissä hyödyksi. Esim. makaat selkärangan myötäisesti rullan päällä (siis niin että rulla on pitkittäin sun selän alla). Nostat polvet lantion päälle ja lasket hallitusti varpaita kohti lattiaa (yks jalka kerrallaan tai teitsi nyt tietysti molemmat jalat yhtäaikaa) ja hallitusti ylös. Kehittää myös tasapainoa ;) En tiä saikko koppia, mut jos sait, niin koita!

    VastaaPoista
  2. Juups, olet Katja oikeassa - rullasta on moneksi :)

    VastaaPoista