keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Juoksukoulu part 3.

Juoksukoulun edettyä kolmanteen osaansa, on aika miettiä oikeaa hengitystekniikkaa rasituksen aikana. Tässä tapauksessa juostessa.
1.  Sisäänhengittäessä pullista vatsaa hieman ulospäin.
2. Päästä rintakehä laajentumaan sivuille.
3. Vasta sitten kohota hartioita hieman hetkeksi.
4. Pyri pitämään liike aaltomaisena.
Painovoiman vaikutuksesta keuhkojen alaosassa on enemmän verta. Enemmän siis myös happea. Kulkeutumaan liikkuville lihaksille. Kun hengittää rennosti ja syvään, sujuu juoksu huomattavasti helpommin.
Sisään, ulos. Alas asti. Syvähengitys nousee vatsasta ylöspäin. Aaltomaisena liikkeenä.
Jos vatsa ei pääse työntymään ulospäin hengityksen alussa, eivät keuhkot pääse laajenemaan alaspäin. Silloin ilma jää keuhkojen yläosaan.

Hengitysharjoituksia

Selinmakuulla voi pistää muutaman kirjan vatsan ja rinnan päälle. Tarkkailla samaa liikerataa. Tehdä harjoituksia muutaman kerran viikossa. Harjoitukset voivat auttaa hengittämään oikein myös juostessa.
Käytännössä puhdas syvähengitys ei koko aikaa ole mahdollista. Älä siis masennu. Yrittänyttä ei laiteta.
Silloin tällöin on ok patsastella uimarannalla. Vetää vatsaa sisään, työntää rintaa ulos.. Olla rantaleijona tai biitsimisukka. Käydä välillä nurkan takana vetämässä henkeä.
Etenkin näin kesällä.

Valokuviin on välillä tunkua .

Pullistelemisiin!

6 kommenttia:

 1. Silloin joskus, kun koulussa joutui liikuntatunneilla juoksemaan tuntui aina ettei henki meinaa kulkea ja alkoi heti pistämään kyljestä.. näillä ohjeilla voisi melkein jopa harkita kokeilevansa lajia, josta on jäänyt vain kammottavia koulun liikuntatuntikokemuksia.. eihän siellä tekniikkaa opetettu vaan käskettiin vaan juosta! :D

  VastaaPoista
 2. ..ja masukin saa röllöttää.. :D Lause kuulostaa suorastaan musiikilta korvilleni..:)

  VastaaPoista
 3. Valitettavan usein kuulee ihmisten suusta, että koululiikunta oli kauheaa ja pahimmillaan estänyt liikkumasta pitkälle aikuisuuteen. Toivottavasti asiat olisivat omastakin lapsuudesta ja nuoruudesta muuttuneet koululiikunnassa parempaan suuntaan.

  Nyt Eeva rohkeasti vaan, hiljaa hyvä tulee :)

  VastaaPoista
 4. Kyllä se masu saa Annukka röllöttää kun hengityksestä puhutaan :)

  VastaaPoista
 5. :D Hehe.. Kovasti testaillut tuota hengitystekniikkaa, eikä todella oo kovin helppoa. Oppia ikä kaikki.. :)

  VastaaPoista
 6. Se on totta .. Oikean hengitystekniikan omaksuminen on aika haasteellista :) ja levossa yllättäen aika paljon helpompaa kun ei tarvitse keskittyä kuin hengittämiseen. Oppia ikä kaikki :)

  VastaaPoista